ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ







ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΙ




Τα νήπια παρουσιάζουν πολλούς φόβους και μπορεί να είναι δύσκολο στο να καταφέρουμε να τα καθησυχάσουμε  για να αισθανθούν ασφαλείς.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα ανακαλύψετε τους δέκα μεγαλύτερους φόβους των παιδιών -και ειδικά των νηπίων- και συμβουλές για την αντιμετώπιση τους!






Φόβος: Το σκοτάδι


Τι σκέφτεται: Δεν μπορώ να δω τι υπάρχει εκεί και νιώθω απροστάτευτο στο σκοτάδι.


Πώς να βοηθήσετε: Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι σε κάποιο επίπεδο - είναι ένας πολύ κοινός φόβος για το άγνωστο. 
Για να καταπολεμήσετε αυτόν τον φόβο, δοκιμάστε να διδάξετε στο παιδί σας πώς να ανάβει τα φώτα γύρω στο σπίτι και  προσθέστε ένα νυχτερινό φως στην κρεβατοκάμαρά του.
 «Επιτρέψτε στα παιδιά σας να ελέγχουν την ποσότητα φωτός που έχουν όταν πηγαίνουν για ύπνο και σταδιακά να τα μειώνουν με την πάροδο του χρόνου», προτείνουν οι ειδικοί.
 Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει το σκοτάδι πηγαίνοντας μαζί ένα νυχτερινό περίπατο και συζητώντας όλα τα νέα και ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να δείτε όταν είναι σκοτάδι.







Φόβος: Τέρατα


Τι σκέφτεται: Οτιδήποτε μπορεί να κρύβεται κάτω από το κρεβάτι μου και να περιμένει να με βλάψει.



Πώς να βοηθήσετε:  Τα μικρά παιδιά έχουν ζωντανές φαντασίες που δημιουργούν τέρατα σε σκοτεινές γωνίες, σκιές, σύννεφα ή σχεδόν οτιδήποτε. Αντ 'αυτού, πάρτε σοβαρά τις ανησυχίες του και βοηθήστε το παιδί σας να αποτρέψει τις επισκέψεις τέρας. Αφού ελέγξετε κάτω από το κρεβάτι, στο ντουλάπι και σε όλες τις γωνιές για τα υπάρχοντα τέρατα, σας προτείνουμε να γεμίσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό και να διασφαλίσετε στο παιδί σας ότι τα νέα τέρατα δεν μπορούν να τον βλάψουν αφού έχει ψεκάσει το δωμάτιό του. 
Τραβήξτε μια πινακίδα "Δεν επιτρέπονται τέρατα" στην πόρτα του για καλή μέτρηση.





Φόβος: Καιρός


Τι σκέφτεται: Οι δυνατοί θόρυβοι και ο ουρλιάζοντας άνεμος είναι τρομακτικοί - χρειάζομαι τη μαμά και τον μπαμπά για να με προστατεύσουν.

Πώς να βοηθήσετε: Βοηθώντας το παιδί σας να κατανοήσει τον καιρό και ακόμη και να το απολαύσει είναι ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί αυτός ο φόβος. Παίξτε έξω σε διάφορες συνθήκες, ώστε το παιδί σας να νιώσει το πώς είναι όταν είναι θυελλώδες ή βροχερό. Ή κάντε ένα διάγραμμα καιρού έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να προετοιμαστεί για τον καιρό κάθε μέρας. Έτσι όχι μόνο θα σταματήσει να φοβάται αλλά θα νιώθει και μια σχετική ασφάλεια αφού θα ξέρει τι να περιμένει από τα καιρικά φαινόμενα!



Φόβος: Εφιάλτες


Τι σκέφτεται: Φοβάμαι να κοιμηθώ μόνος μου γιατί μερικές φορές έχω εφιάλτες.



Πώς να βοηθήσετε: Τα κακά όνειρα και οι εφιάλτες αντιπροσωπεύουν τους αγώνες των μικρών παιδιών με τη διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και προσποίησης. Βοήθηστε το παιδί σας μετά από έναν εφιάλτη δίνοντας του μια αγαπημένη κουβέρτα ή ένα λούτρινο ζώο και βεβαιωθείτε ότι νιώθει ασφαλής και εξηγήστε του πως είστε πάντα εκεί για να βοηθήσετε. Εάν το παιδί σας έχει επίμονες, πολύ έντονους εφιάλτες, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να βιώνει νυχτερινούς τρόμους.


Φόβος: Ξένοι


Τι σκέφτεται: Δεν ξέρω ποιος είσαι ή τι θέλεις από μένα, έτσι κολλάω κοντά στη μαμά.



Πώς να βοηθήσετε: Ο φόβος των ξένων είναι ένας υγιής, προστατευτικός φόβος - τα παιδιά δεν πρέπει να πάνε σε ανθρώπους που δεν ξέρουν". Το μειονέκτημα έρχεται όταν το παιδί σας φοβάται φίλους ή συγγενείς που δεν βλέπει σε τακτική βάση. Δώστε στο παιδί σας το χρόνο να γνωρίσει κάποιον πριν αναμείνει να αλληλεπιδράσει και να είναι φιλικός προς αυτούς. Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας θα είναι ντροπαλό, προειδοποιήστε τους φίλους και συγγενείς ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος  παραπάνω χρόνος για να νιώσει το παιδί καλά και άνετα. Προσπαθήστε να τους μιλήσετε για μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια και τις δραστηριότητες του παιδιού σας, ώστε να έχουν θέματα προς συζήτησης με το παιδί σας.


Φόβος: Αποχωρισμός


Τι σκέφτεται: Γιατί με αφήνετε; Τι γίνεται αν δεν επιστρέψεις ποτέ;


Πώς να βοηθήσετε: Είναι φυσιολογικό για τα μικρά παιδιά να γίνουν ανήσυχα ή φοβισμένα όταν αποχωρούν οι κύριοι φροντιστές τους. Το κλειδί: μια υγιή ρουτίνα με αντίο. 
Πάντα να αφήνετε το παιδί σας με έναν αξιόπιστο και οικείο φροντιστή και να έχετε την ίδια σύντομη ρουτίνα κάθε φορά όταν φεύγετε.
Βοηθήστε το παιδί σας να εμπλακεί σε μια δραστηριότητα προτού φύγετε και φροντίστε να του πείτε αντίο - μην ξεφύγετε απλά. Η ρουτίνα αντίο μπορεί να περιλαμβάνει τη διαβεβαίωση ότι η μαμά επιστρέφει πάντα.Και μόλις φύγετε, καταβάλλετε κάθε προσπάθεια να μην επιστρέψετε, καθώς αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τη μετάβαση του παιδιού σας.





Φόβος: Να είσαι μόνος



Τι σκέφτεται: Αισθάνομαι ασφαλής όταν βρίσκεστε στο δωμάτιο μαζί μου και δεν μου αρέσει να βγαίνεις έξω από το οπτικό μου πεδίο.


Πώς να βοηθήσετε: Κάντε ένα παιχνίδι με το να είστε μόνοι για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί. Αφήνετε το μόνο του για 30 δευτερόλεπτα και μετά να εμφανίζεστε πάλι.
Αλλά θυμηθείτε, δεν είναι ποτέ ασφαλές να αφήσετε το παιδί σας εντελώς μόνο για κάποιο χρονικό διάστημα.


Φόβος: μάσκες, κοστούμια και μασκότ



Τι σκέφτεται: Μεγάλες και τρελές φορεσιές,δεν ξέρω ποιος - αν κάποιος - βρίσκεται πίσω από τη μάσκα.


Πώς να βοηθήσετε: Τα νήπια έχουν ζωντανή φαντασία και είναι δύσκολο να προσδιορίσουν τι είναι πραγματικό και τι προσποιείται. 
Ενώ μπορεί να είναι διασκεδαστικό να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας με την στολή μασκότ μιας ομάδας, αναγνωρίστε ότι ένας υπερβολικός δεινόσαυρος, τίγρης ή ακόμα και κουνέλι είναι φοβερά τρομακτικός, λόγω της δυσανάλογης και καινοτομικής ιδιαιτερότητας. Ξεχωρίστε όταν η στιγμή είναι για εσάς και το παιδί σας. 
Ποτέ μην αναγκάζετε το παιδί σας να αλληλεπιδράσει με κάποιον που φοβάται!


Φόβος: Τουαλέτες & Μπάνια


Τι σκέφτεται: Η τουαλέτα είναι μεγάλη και φοβάμαι ότι θα πέσω. Δεν θα πάω καθόλου στο μπάνιο.


Πώς να βοηθήσετε: Τα μικρά παιδιά, φοβούνται πολλά πράγματα σχετικά με τις τουαλέτες και τα μπάνια. Ορίστε έναν ασφαλή τρόπο για το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα - με παιδικό κάθισμα ή σκαμνί βήμα - έτσι ο φόβος τους να πέσει μειώνεται




Φόβος: Γιατροί και Οδοντίατροι


Τι σκέφτεται: Δεν μου αρέσει ο γιατρός μου επειδή  το αίμα μου και πονάει.



Πώς να βοηθήσετε: Ο φόβος των γιατρών είναι πολύ κοινός για παιδιά αυτής της ηλικίας. Το παιδί σας μπορεί να παγώσει όταν φτάσει στην αίθουσα αναμονής επειδή συσχετίζει την τοποθεσία με τον πόνο. Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων για το είδος των διαδικασιών που θα δοκιμάσει και προσφέρει μια μικρή ανταμοιβή για τη συνεργασία του με τις ιατρικές διαδικασίες. 
Διαβάστε ή τραγουδήστε μαζί ενώ περιμένετε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και παραμείνετε μαζί με το παιδί σας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών"
 Δώστε συγχαρητήρια στο παιδί σας για το ότι είναι γενναίο και δυνατό όταν τελειώσει η διαδικασία.







Μικρές συμβουλές:

* Εκθέστε απαλά το παιδί σας σε πράγματα που μπορεί να είναι τρομακτικά γι 'αυτό.

* Εξηγήστε στο νήπιο σας τι είναι πραγματικό, τι φανταστικό και πώς τα πράγματα που μπορεί να είναι τρομακτικά (καταιγίδες, τουαλέτες) λειτουργούν πραγματικά.


* Διαχειριστείτε τους φόβους και τις ανησυχίες σας χωρίς να τις μοιραστείτε με το παιδί σας. Προκειμένου να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη και η αίσθηση της ασφάλειας, τα μικρά παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φροντιστές τους είναι ήρεμοι.

* Να διαβάζετε βιβλία και να πείτε ιστορίες για άλλα παιδιά που φοβήθηκαν παρόμοια πράγματα και ξεπέρασαν τους φόβους τους. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να ακούν για άλλα παιδιά που ξεπερνούν τις αντιξοότητες και μάλλον θα μιμούνται ισχυρούς χαρακτήρες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις