Ο ΤΑΣΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ & ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ






Ο Καραγκιόζης για μένα ήταν μια φιγούρα που αν και στην αρχή με τρόμαζε ως μικρό παιδάκι, μεγαλώνοντας όχι μόνο την αγάπησα αλλά ταυτίστηκα ως Ελληνίδα με τις ιστορίες και τον χαρακτήρα του...
Σήμερα φιλοξενούμε τον Τάσο Ανδριώτη, έναν νέο άνθρωπο που με ήθος "υπηρετεί" την αγαπημένη αυτή φιγούρα!
 Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τον Καραγκιόζη;

"Από 6 ετών όταν πρωτοείδα Καραγκιόζη στην τηλεόραση ξεκίνησα να φτιάχνω φιγούρες και έπαιζα στο σπίτι για φίλους και συγγενείς. Εκείνο που με μάγεψε ιδιαιτέρα ήταν οι ασπρόμαυρες φιγούρες, οι σκαλιστές που λέμε γιατί το θέατρο σκιών ξεκίνησε με τέτοιου τύπου φιγούρες που στο πανί δείχνουν σαν κέντημα."

Από μικρό παιδί ήθελες να κάνεις την αγάπη σου επάγγελμα;

"Φυσικά, για εμένα είναι η απόλυτη τέχνη καθώς το θέατρο σκιών συνδέεται με όλες τις τέχνες μαζί και γίνεσαι άνθρωπος-θίασος! Ένας καραγκιοζοπαίκτης κάνει όλες τις φωνές των χαρακτήρων, ζωγραφίζει, άλλοτε γίνεσαι σκηνοθέτης, συγγραφέας κλπ. Επαγγελματικά ασχολούμαι από 12 ετών. Θυμάμαι σε αυτή την παράσταση είχαν έρθει πάνω από 500 άνθρωποι αλλά εκείνη τη μέρα δεν είχα ούτε άγχος ούτε τίποτα γιατί αυτό που κάνω το αγαπάω και το κάνω με πολύ κέφι. Έχουν τύχει φορές να παίξω κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως ενώ νοσηλευόμουν με πνευμονία, ζήτησα από τη γιατρό εξιτήριο για να πάω να παίξω εκεί που με είχαν καλέσει καθώς σέβομαι αυτόν που θέλει να δει τη δουλειά μου και ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει από την άλλη άκρη για να δει Καραγκιόζη και ενώ υπέφερα, όταν έπαιζα κανείς δεν το είχε καταλάβει και βγήκε η παράσταση μια χαρά!"





Αλήθεια, πώς βλέπουν τα μικρά παιδιά τον Καραγκιόζη σήμερα; Έχει απήχηση;


"Πάρα πολύ και δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά αγαπούν τον Καραγκιόζη και έρχονται στις παραστάσεις, μου έχει τύχει να γνωρίσω παιδιά από ηλικίας 2 ετών να κάνουν παραστάσεις και να ζωγραφίζουν! Αυτό είναι μια απόδειξη για αυτούς που λένε ότι σιγά-σιγά χάνεται αυτή η τέχνη. Εγώ δεν πιστεύω ότι χάνεται απλά με τα χρόνια δε θα είναι αυτός ο Καραγκιόζης που ξέρουμε γιατί αλλάζουν οι εποχές, χάνονται τα παλιά έργα και μιλάω για έργα που δεν παίζονται σήμερα και έχουν βαθύτερο νόημα από μια απλή κλασσική κωμωδία. Πολλά έργα που παίζονται σήμερα, πετσοκόβονται και περιορίζονται. Ο Καραγκιόζης έχει τεράστιο ρεπερτόριο, προσωπικά έχω κάνει μία μελέτη και έχω καταγράψει μια λίστα με πάνω από 1000 έργα που έχουν παιχτεί."


Ποια παράσταση γνωρίζει την μεγαλύτερη επιτυχία;

"Δε μπορώ να αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο έργο γιατί όλα τα έργα του Καραγκιόζη έχουν αξία όταν παίζονται με σεβασμό και αγάπη προς την τέχνη και τον κόσμο που σε παρακολουθεί. Επίσης για εμένα δε σημαίνει ότι πέτυχε η παράσταση επειδή απλά έβγαλε γέλιο. Όπως είπαμε το θέατρο σκιών έχει πλούσιο ρεπερτόριο και από εκεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως παιδαγωγικό μέσον."

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα πού σου έχουν πει στο τέλος μιας παράστασης;


"Όταν έρχεται ο κόσμος και σου λέει το ευχαριστήθηκα και με γύρισες χρόνια πίσω για μένα είναι συγκινητικό γιατί ο κόσμος θυμάται και νοσταλγεί την εποχή που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη γιατί ήταν από τα λίγα μέσα ψυχαγωγίας εκείνο τον καιρό και με χαροποιεί το γεγονός ότι πολλοί γονείς προσπαθούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να βλέπουν Καραγκιόζη."

Αλήθεια η δουλειά αυτή έχει χρήματα;

"Χρήματα έχει για αυτούς που βλέπουν τον Καραγκιόζη μόνο για business. Ο καλός καραγκιοζοπαίχτης είναι αυτός που είναι επιλεκτικός στο που θα πάει και το τι θα παρουσιάσει αλλιώς χάνεις ολίγον τη μπάλα και προσαρμόζεις τον Καραγκιόζη σε καταστάσεις που δεν του ταιριάζουν και χάνει τη λαϊκότητά του."

 Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;

"Μπορεί να με βρει στην ιστοσελίδα www.karagiozis.tk Το e-mail είναι: tasosandriotis@yahoo.gr Τηλέφωνο: 6973732123 Επίσης στο Facebook Τάσος Ανδριώτης, Θέατρο Σκιών Τάσου Ανδριώτη."

Πηγαίνεις παντού για παραστάσεις;

"Ναι, συνεργάζομαι με δήμους, συλλόγους, σχολεία, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, σινεμά, θέατρα κλπ σε όλη την Ελλάδα. Στο πρόγραμμα είναι να γίνουν και κάποιες παραστάσεις Αμερική και Τουρκία."

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας μιας παράστασης και ποιο ενός καραγκιοζοπαίχτη;

"Ο καραγκιοζοπαίχτης όπως και ο Καραγκιόζης πρέπει να ταυτίζεται με τον λαό. Θα σχολιάσει με τον τρόπο του τα πράγματα του σήμερα, θα πάρει έμπνευση από καθημερινές καταστάσεις, κάτι που θα ακούσει στο δρόμο π.χ. θα το μεταφέρει στο πανί. Ο Καραγκιόζης περιέχει όχι μόνο πολιτική σάτιρα αλλά και κοινωνική που έχει σκληρή κριτική και διακωμωδεί τα πάντα. Άλλοτε σατιρίζονται πρόσωπα και γεγονότα, τάξεις κλπ. Πρέπει να είναι ευρηματικός για να παρουσιάσει κάτι πρωτότυπο με δικό του στοιχείο και όχι αντιγράφοντας του παλαιούς και να έχει και ταλέντο στη ζωγραφική για να κατασκευάσει τις φιγούρες του γιατί  κάθε καραγκιοζοπαίχτης έχει τον δικό του Καραγκιόζη με διαφορετική φυσιογνωμία για να του ταιριάζει στη φωνή. Επίσης θέλει ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό γιατί δεν υπάρχουν κείμενα, απλά αυτό σχεδιάζεις επάνω στην υπόθεση του έργου."

Για σένα ο Καραγκιόζης τι συμβολίζει;

"Συμβολίζει τα 3/4 του Έλληνα που παρόλο τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν όπως ανεργία, ανασφάλεια, επιφύλαξη, πάθη κλπ. καταφέρνει και τα βγάζει πέρα με το μεγαλείο ψυχής και χιούμορ καταφέρνει να επιβιώσει και να φέρει ένα κομμάτι ψωμί στο σπίτι του για την οικογένειά του."






Κλείσε όπως θες…

"Αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι το θέατρο σκιών πέρα ότι ψυχαγωγεί, διδάσκει πολιτιστικές και κοινωνικές αξίες και θέλει μεγάλη αγάπη και αφοσίωση στο τι θα παρουσιάσεις ιδιαίτερα στα παιδιά καθώς τα αφομοιώνουν."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις