ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΣΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΟΤΣΗ




 Γνωρίζω τον Θανάση Γκότση εδώ και ενάμιση χρόνο, χάρη στον γιο μου και την περιέργεια του ν΄ανακαλύψει τα "μυστικά" της μαριονέτας. Σε μια εποχή όπου οι αξίες καταπατούνται, το θέατρο Μαριονέτας Γκότση συνεχίζει ακούραστα να δίνει τις πιο εκπληκτικές παραστάσεις και να μαθαίνει όχι μόνο στα παιδιά, μα και σε μας, τους μεγάλους!
Και επειδή η μάθηση με διασκεδαστικό τρόπο είναι ωφέλιμη, δώρο 2 διπλές προσκλήσεις για αυτήν την Κυριακή 10/12, για να παρακολουθήσετε και εσείς μια αξέχαστη παράσταση με μαριονέτες, στον κινηματογράφο "Άνοιξη", Αγωνιστών Στρατοπέδου 49, στο Χαϊδάρι ! Οι τυχεροί θα ανακοινωθούν το Σάββατο. Καλή σας επιτυχία!



Από την τελευταία μας συνέντευξη τι άλλαξε;
“Είχαμε την παρουσία του Θεάτρου στο Μέγαρο μουσικής τα Χριστούγεννα του 2016 με την παράσταση «Γλυκια Συμφωνία» του Γιώργου Βούκανου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνύπαρξη ηθοποιών, λυρικών τραγουδιστών και μαριονέτας. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και έτσι αποφασίσαμε να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση μόνο με μαριονέτες για τη σεζόν 2017-2018.»

Μίλησε μας για τη νέα σου παράσταση. Τι διαφορετικό έχει να μας δείξει από τις άλλες;
:Είναι μια μουσική παράσταση με την ηχογράφηση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με λυρικούς τραγουδιστές και την υπέροχη μουσική του Γιώργου Βούκανου. Έχουμε τη συνεργασία με τον Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του κακού λύκου και το Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο του ζαχαροπλάστη. Σ αυτή την παράσταση έχουμε 9 σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια και 10 χειροποίητες μαριονέτες. Θα έλεγα ότι στη νέα μας παράσταση έχουμε ανεβάσει πολύ τον πήχη.”



Αλήθεια, η παράσταση αυτή απευθύνεται τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά;
“Όλες μας οι παραστάσεις απευθύνονται και σε μεγάλους. Η τέχνη της μαριονέτας εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι στο εξωτερικό οι παραστάσεις μαριονέτας είναι κυρίως για μεγάλους παρουσιάζοντας ακόμα και όπερα.”

Όλες σου οι παραστάσεις περνάνε μηνύματα. Αυτό γίνεται επειδή απλά προκύπτει ή αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω σαν ανάγκη σου επειδή είσαι γονιός και θες να υπάρχει κάποιο δίδαγμα και το βλέπεις από άλλη οπτική;
“Θεωρώ υποχρέωση μου οι παραστάσεις να περνάνε στα παιδιά μηνύματα. Και ως γονιός αλλά και ως καλλιτέχνης. Όλες μας οι παραστάσεις όπως λες περνάνε μηνύματα στα παιδιά για την αγάπη, τη φιλία, την ειρήνη και επίκαιρα διδάγματα για τη διαφορετικότητα το μπούλινγκ.”

Μίλησε μας για το θέατρο Μαριονέτας Γκότση…
“Το Θέατρο ιδρύθηκε το 1978 από τον πατέρα μου Νικο Γκότση. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ανεβάσει 12 παραστάσεις για παιδιά και 5 για μεγάλους. Έχουμε κατασκευάσει πάνω από 200 μαριονέτες και από το 2002 έχουμε το δικό μας θέατρο στην Ηλιούπολη όπου επισκέπτονται σχολεία τις καθημερινές και παρακολουθούν παραστάσεις και εργαστήρια.  Στο θέατρο μας τα παιδιά εκτός από την παράσταση έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με τις μαριονέτες και να κατασκευάσουν στο εργαστήρι μας με πηλό!”



Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;
“Πληροφορίες για το  Θέατρο μας καθώς και για το πρόγραμμα των παραστάσεων μας μπορεί κάποιος να βρει στη σελίδα μας στο internet: www.marionette.gr και στο facebook: Θέατρο Μαριονέτας Γκότση.”

Κάνεις παραστάσεις για τα σχολεία;;
“Παραστάσεις για σχολειά κάνουμε καθημερινά στο θέατρο μας αλλά μπορούμε να πάμε και στο χώρο του σχολείου. Διαθέτουμε 3 διαφορετικές σκηνές ανάλογα με το χώρο του σχολείου και πλήρη επαγγελματικό ηλεκτρολογικό και ηχητικό εξοπλισμό ώστε η ποιότητα της παράστασης να είναι η ίδια με του θεάτρου μας.”

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου; Και μέχρι πού θες να φτάσεις επαγγελματικά;
“Η τέχνη της μαριονέτας είναι αστείρευτη και μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω πολλά πράγματα. Δυστυχώς η κατάσταση της χώρας μας δε μου δίνει οικονομικά την ευχέρεια να πραγματοποιήσω αυτά που θέλω και μπορώ να φτάσω, αλλά σιγά σιγά κάθε χρόνο ανεβάζω το επίπεδο του θεάτρου και όπου με πάει.”

Έχεις κάνει παραστάσεις στο εξωτερικό και μάλιστα έχεις συμμετάσχει και σε φεστιβάλ όπου το θέατρο πήρε την πρώτη θέση. Πώς αισθάνθηκες για αυτό;
“Έχουμε συμμετάσχει σε αρκετά φεστιβάλ
στο εξωτερικό και μάλιστα στην Πράγα το 2000 κερδίσαμε το πρώτο βραβείο κατασκευής της μαριονέτας. Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή και καταξίωση για τις αμέτρητες ώρες εργαστηρίου.”



Τι πιστεύεις ότι δίνει το θέατρο γενικά στα παιδιά;
“Το θέατρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού και δε το λέω εγώ αλλά παιδαγωγοί και ψυχολόγοι σ’ όλο τον κόσμο.
Το Θέατρο προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που το εμπλουτίζουν ψυχικά συναισθηματικά, νοητικά. Παρακολουθώντας μια παράσταση μαριονέτας ζει μέσα σε συναισθηματική ένταση τη μαγεία και το θαύμα, μεταφέρεται σε ένα φανταστικό χώρο, ξεφεύγει από την πραγματικότητα, συμμετέχει, ταυτίζεται, διασκεδάζει, παραδειγματίζεται από τη δράση της κούκλας.”

Τι σε τροφοδοτεί για μια νέα παράσταση; Ο έρωτας μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό;
“Η ζωή η ίδια με τροφοδοτεί. Τα δικά μου βιώματα και εμπειρίες που θέλω να μεταδώσω στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Ο έρωτας συμβάλει σε όλα… και ακόμα περισσότερο στη δημιουργικότητα και στη φαντασία.”

Μίλησε μας για το πώς μια παράσταση παίρνει σάρκα και οστά.
“Για να ανέβει μια παράσταση θέλει περίπου ένα χρόνο προετοιμασία. Από τη στιγμή που θα βρω την ιδέα της παράστασης θα πρέπει να γραφτεί το έργο και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της μαριονέτας. Να βρεθούν οι ηθοποιοί και μουσικοί της παράστασης. Οι κατασκευές των μαριονεττών αλλά και των αντικειμένων της παράστασης θέλουν τουλάχιστον 4 μήνες, αναλόγως και τον ελεύθερο χρόνο που θα έχω. Όταν οι κούκλες ετοιμαστούν θα πάνε στη μοδίστρα να τις ντύσει και στη μακιγιέζ. Προς το τέλος των κατασκευών γίνεται και η ηχογράφηση στο στούντιο της παράστασης. Και τέλος πολλές πρόβες για να μπορέσουμε να συγχρονίσουμε την κίνηση της μαριονέτας με την ηχογραφημένη παράσταση.”

Η σταθερότητα των συνεργατών σου είναι μέρος της επιτυχίας σου;
“Θα έλεγα ότι είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας των παραστάσεων. Είναι πολύ δύσκολο να παίξεις μια μαριονέτα, πόσο μάλλον να την χειριστείς σαν ηθοποιός και να μεταφέρεις στην κούκλα την κίνηση που θα έκανες αν ήσουν ηθοποιός στη σκηνή. Η Μαρίλια Νομικού και η Παναγιώτα Μωυσιάδου είναι συνεργάτες 8 με 10 χρόνια και έχουν φτάσει σ ένα πολύ υψηλό επίπεδο.”
 
Είσαι κοντά στα παιδιά. Τι παίρνεις από αυτά;
“Έχω την τύχη κάθε μέρα να είμαι με παιδιά. Μου δίνουν απίστευτη ενέργεια και χαρά ακόμα και όταν δεν είμαι στα καλά μου… Επίσης μου υπενθυμίζουν καθημερινά πόσο αθώοι και ειλικρινείς γεννιόμαστε και είναι κρίμα που το χάνουμε στην πορεία της ζωής μας.»

Αγαπημένη σου παράσταση;
“Θα έλεγα το γνωστό κλισέ ότι όλες οι παραστάσεις είναι αγαπημένες, αλλά “Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία” είναι η παράσταση που έχω μεγαλύτερη αδυναμία.”


Αγαπημένο σου τραγούδι από την παράσταση;
“ “Ο Μικρός Πρίγκιπας” από την ομώνυμη παράσταση σε μουσική και τραγούδι του Πάνου Μουζουράκη και στίχους της Λίλιαν Τσερτου.”

Τι λείπει θεωρείς από τον πολιτισμό αυτού του τόπου;
“Πάρα πολλά! Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού σ όλο τον κόσμο… και εμείς σήμερα του έχουμε αλλάξει τα φώτα…”



Η ενασχόληση με τις μαριονέτες έχει ηλικία;
“Όχι δεν έχει… Βλέπεις άλλωστε και τον Γιάννη, το γιο σου, με τι πάθος ασχολείται με τη μαριονέτα και είναι αλήθεια ότι κι εμένα με συγκινεί πολύ να βλέπω παιδιά να αγαπούν τόσο πολύ τις μαριονέτες.”

Τι σε τρομάζει;
“Πάντα με τρομάζουν αυτά που δε μπορώ να κάνω κάτι για να τα αλλάξω…”

Έχεις σκεφτεί ποτέ να αλλάξεις επάγγελμα;
“Όχι ποτέ. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια οικονομικά, προσπαθούσα ακόμα περισσότερο και ποτέ δε σκέφτηκα κάτι τέτοιο!”

Αν και λίγο νωρίς τι επιθυμείς διακαώς να σου φέρει το 2018;

“Αγάπη, ηρεμία, δημιουργία. Επ’ ευκαιρίας να ευχηθώ το ίδιο και σε εσένα και σε όλο τον κόσμο, καλές γιορτές και καλή χρονιά!!!”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις