ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ή ΔΗΜΟΣΙΟ;

Ανέκαθεν ήμουν υπέρ του δημοσίου σχολείου, αφού από μαθήτρια ακόμα, γνώριζα από πρώτο χέρι πως τα ιδιωτικά... δεν είναι και τόσο καλά! Πόσο λάθος έκανα τελικά, αφού διαψεύστηκα με τον καλύτερο τρόπο!






Να μου πεις τώρα - και δίκιο θα έχεις πως η άποψη αυτή είναι εντελώς υποκειμενική-, διαγωνισμό κάνουμε; Όχι!
Ξέρω πως όταν ένα παιδί θέλει να μάθει, θα μάθει. Ακόμα και αν το κτίριο είναι ετοιμόρροπο, ακόμα και αν δεν υπάρχουν βιβλία, ακόμα και αν ο δάσκαλος είναι ανεπαρκής, ακόμα και αν δεν έχει ποτέ καμιά σχολική βοήθεια ή βοήθεια στο σπίτι.
Τι γίνεται όμως όταν σχεδόν σε όλα τα δημόσια σχολεία, πλην των βασικών δασκάλων, υπάρχουν δάσκαλοι ειδικοτήτων πού δεν περνάνε από αξιολόγηση ή πού δεν έχουν καμία σχέση με τα παιδαγωγικά - αφού δεν σπούδασαν αυτό- και το κράτος δεν τους αναγκάζει να μην έχουν μάθει καν τα βασικά;
Τι γίνεται όταν το παιδί σου έχει την ταμπέλα του διαφορετικού ή βαριέται εύκολα ή έχει μαθησιακές δυσκολίες και το βάζεις σε μια τάξη με 23 ή 24 παιδιά και χάνεται στο σύστημα;
Τι γίνεται όταν ο δάσκαλος ακολουθεί κατά κανόνα το πρότυπο εκπαιδευτικό σύστημα με βιβλία και μεθόδους του 1800 έχοντας απαρχαιωμένες αντιλήψεις;
Τι γίνεται όταν έχει δυσκολίες στα αγγλικά ή στην δεύτερη ξένη γλώσσα και ο δάσκαλος δεν ενδιαφέρεται;
Τι κάνεις εκεί;
Δυστυχώς, τα δημόσια σχολεία κατάντησαν πια να είναι όχι μόνου επιπέδου χαμηλής μάθησης μα και ανύπαρκτης παιδείας.
Πριν λίγες μέρες, βρέθηκα σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο μαζί με την οικογένεια μου. Δεν πίστευα σε ότι έβλεπα. Μικρές τάξεις για ολιγάριθμα τμήματα, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, αίθουσες για το κάθε μάθημα ξεχωριστά, καθαριότητα σε σημείο υπεροχής και το σημαντικότερο; Βιβλία δικά τους με ύλη διασκεδαστική που κάνει το παιδί να μαθαίνει με χαρά. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ανάλογα, επιλέγονται όχι μόνο σύμφωνα με τα πτυχία τους αλλά σύμφωνα με τα πιστεύω τους και την προσωπικότητα τους αφού περνάνε από εξονυχιστικό έλεγχο.
Ξέρω πως δεν έχω την δυνατότητα να στείλω τα παιδιά μου σε ιδιωτικό και δυστυχώς, τους στερώ όχι μόνη την μάθηση μα και την "προστασία" που το ιδιωτικό σχολείο δίνει. Γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει και θέλουμε για τα παιδιά μας τα καλύτερα.
Και όχι φίλε/φίλη που με διαβάζεις, τα ιδιωτικά δεν είναι πια μόστρα όπως ήταν κάποτε. Αλλά αποτελούν μέρος ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.


Όλα τα δημόσια σχολεία έπρεπε να είναι σαν τα ιδιωτικά. Τόσο απλά! Αλλά δεν θα γίνουν ποτέ...

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις