Εξαρτητική συμπεριφορά: Τι να προσέξουμε!

 Ως γονείς, ανησυχούμε για τα παιδιά μας αφού η εποχή μας είναι ιδιαίτερα σκληρή και γεμάτη απαιτήσεις. Ο καταναλωτισμός είναι μία σύγχρονη μάστιγα και πολλοί από εμάς, χάνουμε το μέτρο, προσφέροντας στα μικρά μας όλα όσα επιθυμούν. Γνωρίζετε όμως πώς αυτό το οδηγεί στο να αποκτήσουν εξαρτητική συμπεριφορά;




Η ψυχική υγεία είναι το βασικό μέλημα όλων μας, τόσο στην οικογένεια μας όσο και στην κοινωνία. Για να είναι φυσιολογική η εξέλιξη ενός παιδιού το παιδί θα πρέπει να μείνει μακριά από εξαρτητικές συπεροφρές όπως είναι ο καταναλωτισμός, από την καταναλωση αλκοόλ και επικίνδυνων ουσιών, το διαδίκτυο και το τζόγο.
Όταν ένα παιδί έχει την τάση να έχει δυσκολίες στη ζωή του, το να οδηγηθεί σε ένα από τους προαναφερόμενους εξαρτητικούς εθισμούς πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας κάνει να αναζητήσουμε βοήθεια.

Η εξαρτητική συμπεριφορά είναι ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο σύμπτωμα της μεταμοντέρνας εποχή, η οποία υποθάλπει τον καταναλωτισμό, την άμεση ικανοποίηση και την κατάργηση κάθε αίσθησης ορίων.


Όρια
Τα όρια και η πειθαρχία είναι το μεγαλύτερο δώρο, μετά την αγάπη μας φυσικά, που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Τα όρια δείχνουν από τους γονείς υπευθυνότητα και βοηθάνε στο να μεγαλώσει ένα χαρούμενο, ευτυχισμένο παιδί. Το όχι πρέπει να λέγεται αιτιολογώντας στο παιδί πάντα το λόγο και όχι ως μέσο τιμωρίας.


Η δελεαστική παροχή που προβάλλεται σήμερα ώστε ο καθένας μας να αντλεί ικανοποίηση με το να μένει μόνος του, ψάχνοντας υποκατάστατα σχέσεων στον εικονικό κόσμο, είναι ένα άλλο κομμάτι μεγάλο εθισμού.

Τα παιδιά, ολοένα και σε μικρότερη ηλικία έχουν άμεση επαφή με το διαδίκτυο και όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει. Είναι χρήσιμο φυσικά αλλά να μην τα αφήνετε να εξαρτάται η καθημερινότητα τους από τις συσκευές που έχουν πρόσβαση εκεί, Παν μέτρον άριστον!

Η ουσία της ύπαρξης, δεν είναι για να αναλωνόμαστε σε όλα αυτά που μας προκαλούν κακό. Αλλά στο να βρίσκουμε τη χαρά και την ενέργεια να είμαστε δημιουργικοί και να συνεισφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο.
Χτίστε προσδοκίες αγάπης και ευτυχίας βασισμένες πάνω στις ηθικές αξίες. Δώστε στα παιδιά σας, αυτό που έχουν ανάγκη περισσότερο: ΕΣΑΣ!


Ευχαριστούμε θερμά Το «Αργώ», αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας των Δήμων Παπάγου Χολαργός & Αγίας Παρασκευής. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.65.61.466




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις